top of page
AlfaOmega
Search
  • Writer's pictureAlfa Omega Loviisa

Ensimmäinen käsky

Sinulla ei saa olla muita jumaliaSe on: vain minua sinun on pidettävä Jumalanasi. Mitä tämä merkitsee ja miten se on ymmärrettävä? Mitä tarkoittaa, että jollakulla on Jumala tai mikä on Jumala? Vastaus: Jumalaksi kutsutaan sitä, jolta tulee odottaa kaikkea hyvää ja johon on turvauduttava kaikessa hädässä. Jonkun Jumala on juuri se, mihin hän sydämen pohjasta luottaa ja uskoo. Näinhän olen usein sanonut: pelkkä sydämen luottamus ja usko luovat sekä Jumalan että epäjumalan. Mikäli usko ja luottamus ovat oikeita, on myös Jumalasi oikea. Missä sitä vastoin luottamus on valheellista ja väärää, siellä ei ole oikeaa Jumalaa. Nämä kaksi nimittäin kuuluvat yhteen, usko ja Jumala. Sinun Jumalasi on oikeastaan - näin sanon - se, mihin sydämesi kiintyy ja minkä varaan sen uskot.


Tämän käskyn tarkoituksena onkin vaatia oikeaa sydämen uskoa ja luottamusta, joka kohdistuu ainoaan oikeaan Jumalaan ja riippuu yksin hänen varassaan. Tämä merkitsee: Pidä huoli, että annat yksin minun olla Jumalasi etkä milloinkaan etsi ketään muuta. Toisin sanoen: Odota hyvää, jota kaipaat, minulta ja etsi sitä minun tyköäni, ja mikäli kärsit onnettomuutta ja hätää, tule minun turviini ja pysy luonani. Minä annan sinulle mitä tarvitset ja autan sinut kaikesta hädästä, kunhan vain et anna sydämesi kiintyä muuhun etkä levätä missään muussa.


Luther päättää ensimmäisen käskyn selityksensä isossa katekismuksessa:

"Kunkin on elettävä säädyssään Jumalan järjestyksen mukaan sallimatta minkään tulla herrakseen tai epäjumalakseen."
Miten voin arvioida onko minun Jumalani oikea ja aito. Luther antaa hyviä ohjeita tähän. ”Tutkikaamme siis evankeliumeja, jotta tuntisimme oikean Jumalan.” Jeesus sanoi, joka on nähnyt minut on nähnyt Isän. Joh 14:9


Näetkö Jumalan pikaisena rankaisijana, vai hänenä, joka pystyy samaistumaan kiusattuna olioihin, koska häntä itseään kiusattiin (Hebr 2:18). Enemmänkin hän voi, Kristus säälii meidän heikkouksiamme. Tulkaamme siis hänen luokseen, ei kaukaa katselemaan, vaan armoistuimen eteen, missä armo ja anteeksianto on meille varattuna. Hankkikaamme siis hyvä omatunto Herralta.


Tällainen Jumala meillä on, hän tuomitsee ja antaa anteeksi - mutta nyt on armon aika (1 Tim 1:4).


Meidän tulee vartioida sydäntämme ja valvoa mihin annamme sydämemme kiinnittyä.


Oikea ja se ainoa aito Jumala kutsuu meitä lähelleen.


Ja hän oli täynnä armoa ja totuutta. Joh 1:14


Kirjasi Petri72 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page