top of page
AlfaOmega
Search
  • Writer's pictureAlfa Omega Loviisa

Jeesus ilmoitti kirkkautensa

A&O 24.10.21


Johanneksen evankeliumi sisältää 7 tunnustekoa, joiden tarkoitus on osoittaa että Jeesus on Kristus, Jumalan poika (Joh 20:30-31).

Kuusi näistä Jeesuksen tekemistä tunnusteoista olivat luonteeltaan elämää ylläpitäviä. Jeesus paransi, ruokki, tyynnytti myrskyn ja herätti kuolleista. Jumalan Poika tuli pelastajana kriisin, pelon ja surun keskelle.

Ensimmäinen Jeesuksen koskaan tekemä ihme oli Kaanaan häissä, joissa hän muutti veden viiniksi (Joh 2:1-11). Tämä ihme on luonteeltaan erilainen. Se ei pelastanut kenenkään elämää, eikä parantanut yhtään sairasta. Päinvastoin se on aiheuttanut päänsärkyä joillekin teologeille, jotka ovat miettineet kuinka Jeesus saattoi tehdä tuollaista. Onhan joku vieraista saattanut käyttää väärin Jeesuksen ihmettä ja juovuttaa itsensä!Jumala on antanut ihmisille vapaan tahdon ja lapsilleen valinnan vapauden, joka sisältää vastuun. Kaikkia hyviä asioita voi käyttää väärin. Miedon viinin nauttiminen sisältyi juutalaiseen juhlakulttuuriin. Jeesus ei tehnyt syntiä luodessaan viinin, eikä itse juodessaan sitä. Viini ja viinimalja on osa Jeesuksen asettamaa ehtoollista, onpa viini myös kuva Pyhästä Hengestä. Viini itsessään ei ole hyvää tai pahaa. Sen nauttiminen itsensä juovuttaen on Jumalan tahdon vastaista, siis syntiä (Ef 5:18).


Vastaus siihen miksi Jeesus teki viini-ihmeen löytyy jakeesta 11 (Joh 2:11), ”hän ilmoitti kirkkautensa.”

Johanneksen käyttämä sana tässä tekstissä tarkoittaa kirkkautta, kunniaa, arvokkuutta tai Jumalan majesteettisuutta. Jumalan Poika omistaa vastaavan kunnian ja kirkkauden kuin itse taivaallinen Isä, jota Jeesus kutsui Abba-isäksi.Voisiko tämä Jeesuksen tekemä ensimmäinen tunnusteko puhua meille myös siitä, että Jeesus voi meidänkin elämässämme tehdä muitakin tekoja , kuin vain välitöntä kriisinhallintaa. Kyllä Jumala on luvannut toimia pelastajana meidän hädässämme, mutta huomioimmeko me hänen tekojaan, kun ne ehkä ovat jotain yllättävän arkista, ehkä jotain vähäistäkin. Tai ehkä hän tekee jonkin sinulle hyvin merkittävän asian, jota sinä et ollut odottanutkaan. Hän muutti Kaanaassa veden viiniksi, koska hän ilmoitti kirkkautensa, jumalallisen kunniansa.


Kun Jeesus toimii, oleellista on, että silloin mekin toimimme. Kun kuningas ilmoittaa kunniansa, me vastaamme - kunnioituksella ja palvonnalla.

Antakaa Herralle hänen nimensä kunnia, tuokaa lahjoja ja tulkaa hänen kasvojensa eteen, kumartakaa Herraa pyhässä kaunistuksessa (1 Aik 16:29)


Petri Latvala79 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page