top of page
AlfaOmega
Search
  • Writer's pictureAlfa Omega Loviisa

Laita Jumala ensimmäiseksI

”Huomenna on kiireinen päivä. On paljon tehtävää. En taida ennättää tehdä kaikkea mitä pitäisi. Jotain pitäisi jättää pois.”

”Minun pitäisi selvittää pari asiaa muutaman ihmisen kanssa. En tiedä mitä sanoa. Taidan siirtää keskustelun taas myöhempään. Teen jotain helpompaa ensin. ”

”Olen taas ihan väsynyt. Ei huvita tehdä tänään mitään.”

Jokaisella meillä on välillä kiireisiä päiviä. Silloin on kiusaus alkaa huiskimaan ja tehdä asioita summittaisesti pois alta. Ja jättää ne ikävät tai vaikeat asiat viimeiseksi ja siirtää niitä päivä päivältä eteenpäin. Lopulta ne alkavat painamaan mieltä, ehkä jopa ahdistamaan, koska ne olisi pitänyt jo hoitaa. Mistä löytyy viisaus päivän haasteisiin? Jumala tietää meidän rajallisuutemme, heikkoutemme ja ajoittaisen tyhmyytemme silloinkin, kun emme itse sitä näe. Jeesus jopa sanoi opetuslapsilleen: ”ilman minua te ette voi mitään.”
Olisi hienoa, jos muistaisi kaiken lukemansa, oppisi ja ymmärtäisi kaikki asiat, ja tietäisi miten toimia. Jumala on kuitenkin antanut meille rajalliset kyvyt. Joskus tuntuu, että muut osaavat ja jaksavat paljon paremmin kuin itse. Miksi näin, ei tämä ole reilua? Jos sinä luet tämän, niin et ehkä ole kaikkein terävin veitsi suvustasi, mutta sinulla on jotain oleellisen tärkeää, mikä monilta puuttuu. Jeesus kiitti omista opetuslapsistaan näin: "Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, siitä, että olet salannut tämän järkeviltä ja viisailta mutta olet ilmoittanut sen lapsenmielisille. Näin sinä, Isä, olet hyväksi nähnyt.” (Luuk 10:21) Jos Jeesus näki hyväksi kiittää omiensa lapsenmielisyyttä, niin se silloin jotain sellaista, mitä tulee varjella. Tärkeämpää kuin maallinen viisaus ja järkeily on lapsenmielinen usko. Pidetään usko Jumalaan ja harjoitetaan yhteyttä Taivaallisen Isämme kanssa, joka on luvannut pitää meistä huolta.
Miten sitten ne kiireelliset päivät ja ylitse käyvät haasteet? Mitä raamattu sanoo?

”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.” ”Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.” Matt 6:33-34 ”Sillä Herra antaa viisautta, hänen suustansa lähtee tieto ja taito.” Sananl 2:6 ”Minä neuvon sinut viisauden tielle, ohjaan sinut oikeille teille.” Sananl 4:11 ”Poikani, kuuntele minun viisauttani, kallista korvasi minun taidolleni" Sananl 5:1 ”Katso, totuutta sinä tahdot salatuimpaan saakka, ja sisimmässäni sinä ilmoitat minulle viisauden.” Ps 51:6 ”Mutta ylhäältä tuleva viisaus on ensiksikin puhdas, sitten rauhaisa, lempeä, taipuisa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä, se ei epäile, ei teeskentele.” Jaak 3:17 "Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan.” ”Sillä jokainen pyytävä saa ja jokainen etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan. ” Matt 7:7-8 ”Etsiä, huolehtia, kuunnella, ilmoittaa, tahtoa, pyytää, antaa, löytää, saada, kolkuttaa, avata.” Noista jakeista voi päätellä, että Jumala odottaa joka päivä lapsiansa, että he tulisivat hänen eteensä. Herra haluaa antaa heille armoa, viisautta ja rukousvastauksia kutakin päivää varten. Mutta kuinka usein Hän joutuu odottamaan turhaan?


”Mutta kuka on seisonut Herran neuvottelussa ja nähnyt ja kuullut hänen sanansa? Kuka on tarkannut ja kuullut hänen sanansa?”” Jer 23:18 Joku on sanonut, että viisautta on laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Ei kannata siis aloittaa päivää vähäpätöisillä asioilla, vaan tekemällä tärkeimmät asiat ensin. Martti Lutherin kerrotaan sanoneen: ”Huomenna minulla on paljon tekemistä. Minun tulee aamulla rukoilla ainakin kolme tuntia, jotta selviän.” Luther ei menettänyt yöuniaan huomisen päivän vuoksi, mutta hän aloitti uuden päivän aina Jumalan edessä. Jos laittaa Jumalan ensimmäiseksi, niin hän on luvannut pitää huolta niistä vähemmän tärkeistä asioistakin. Voisiko rukous ja Jumalan kuunteleminen olla viisain tapa aloittaa uusi päivä - ilman huolia ja murheita?

Ja voisiko yhden päivän erottaminen muista päivistä lepoa varten olla kuuliaisuuden askel, josta seuraa jaksamisen siunaus niille kuudelle päivälle? ”Tulkaa minun tyköni, kaikki työtä tekeväiset ja raskautetut, niin minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni päällenne ja oppikaa minusta, sillä minä olen hiljainen ja nöyrä sydämeltä; niin te löydätte levon sielullenne. Sillä minun ikeeni on sovelias, ja minun kuormani on keveä." Matt 11:28-30


Petri

70 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page