top of page
AlfaOmega
Search
  • Writer's pictureAlfa Omega Loviisa

Olen Vanhurskauden tammi, minun tuleekin kasvaa”Lihavat ihmiset ovat iloisia ihmisiä. Mutta minä en suinkaan ole lihava. Keski-iässä terve aikuinen ei ole enää mikään ruipelo. Ihmisen aineenvaihdunta hidastuu iän karttuessa. Se on normaalia.”

”Ruoka on vatsaa varten ja vatsa ruokaa varten; ja Jumala on tekevä lopun niin toisesta kuin toisestakin.” Kirjoitti Paavali 1 Kor 6:13.

”Viimeistään taivaassa minä saavutan ihannepainoni. Täällä maan päällisessä seurakunnassa minä keskityn mieleni uudistukseen raamatun sanan mukaisesti. Sitä paitsi liikunnasta on hyötyä vain vähään.”

”Syökää kaikkea mitä eteenne laitetaan. Uudessa liitossa kaikki ruoat ovat syötäviä.” Opetti Paavali.

Ja hän (pappi Esra) sanoi vielä heille: "Menkää ja syökää rasvaisia ruokia ja juokaa makeita juomia ja lähettäkää maistiaisia niille, joilla ei ole mitään valmistettuna, sillä tämä päivä on pyhitetty meidän Herrallemme. Ja älkää olko murheelliset, sillä ilo Herrassa on teidän väkevyytenne."Ylipaino ei estä, eikä edesauta taivaaseen pääsemistä. Tai mahdollisesti se voi jopa nopeuttaa sitä.

Ihminen voi olla ylipainoinen ja terve. Ainakin ennen kuin ikää karttuu.

Ikävuodet ja liikakilot tahtovat karttua samaan tahtiin, ikäänkuin huomaamatta. Sentit vyötärölle kertyvät helposti, mutta niiden pois saaminen on huomattavasti vaikeampaa. Sen tähden kannattaa seurata poikittaista kasvuaan. On helpompaa pysäyttää se aikaisessa vaiheessa, kuin sitten, kun tilanne on jo karannut käsistä.

Entinen työkaverini kertoi olleensa tuhdissa kunnossa nuorena. Muut vahvistivat asian pitävän paikkansa. Ihmettelin asiaa, koska hän oli niin hoikka. Kysyin mitä tapahtui. Ei mitään ihmeellistä, hän vastasi. Pienensin vain ruoka-annoksiani ja painoni tippui pikku hiljaa normaaliksi.

Entisellä työpaikkalääkärilläni oli tapana piirtää painokäyrä hieman pulskistuneelle potilaalle: ”Tuota vauhtia olet lihonut 20 kg 10 vuoden päästä.”

Pikadieteillä ei ole pitkän tähtäimen vaikutusta temppelimme ulkomittoihin. Sen sijaan pienillä kestävillä muutoksilla on. Jos syö enemmän kuin kuluttaa, ennen pitkää lihoo. Ja päin vastoin. Jos juo päivittäin kulutusmaitoa, sen vaihtaminen vähärasvaiseen vaihtoehtoon vähentää jo merkittävästi energiamäärää vuositasolla.

Kilokalorit ilmoittavat paljonko energiaa herkkupaloissa on. On viisautta välttää vaikkapa munkkipossuja ja wienereitä, joissa energiaa voi olla 30-40 % päivän energiatarpeesta. Sitä paitsi pappi Esran kehoitus syödä rasvaisia ruokia ja juoda makeita juomia liittyi juhlan viettoon (Neh 8:10). Juhlien välissä on arki, jolloin on viisautta syödä arkisesti (lue terveellisesti).

Pienillä valinnoilla on vaikutuksensa. Joskus on hyvä miettiä, miltä aikoo näyttää viiden tai ehkä viidenkymmenen vuoden päästä. Jos Herra suo tai saa elää.


- Petri


P.s.

Monet kristityt ympäri maailman aloittavat vuoden paastolla ja rukouksella. Pitämällä vaikkapa kuukauden herkkupaaston voi etsiä Herraa ja samalla vähän kiristää vyötäröä.
61 views

Recent Posts

See All
bottom of page